Lottó - az ötöslottó, hatoslottó és skandináv lottó a legnépszerűbbek

Lottózó

Az a sokak által vágyott főnyeremény, a sokszor emlegetett ötös lottó! Hányan ülnek a televízió, vagy a rádió előtt görcsbe rándult gyomorral, hogy vajon most végre kihúzzák az ő számait, vagy sem? De még a reklám is a fejünkben van, amikor különböző emberek hatalmasra nyílt szemekkel kérdezik: Mennyi? A nyeremény összegét látva pedig nekünk is csendben formálta az ajkunk ugyanazt a szót, mert bizony abból a pénzből mennyi mindent megtehetnénk!

Világ körüli utazás, a diákhitel kifizetése, egy új számítógép, szórakozás, könyvek halma, vagy éppen a gyerek jövőjét tudnánk biztosítani ha megnyerné az ötöslottó vagy a skandináv lottó főnyereményét. Felújíthatná a házát, vagy mit nem, rögtön egy újat vásárolhatna. De be is fektetheti! A kamatokból is jól el lehet élni, azt mondják.

Ötöslottó, hatoslottó, skandináv lottó nyerőszámok

Kilencven szám, egy kombináció. Ez az ötös lottó, az egyik legrégibb, legismertebb és legkedveltebb szerencsejáték Magyarországon, amit 1957 óta játszanak változatlan formában. Ahogyan azt már sokan tudjuk, az öt számból legalább kettőt kell eltalálni ahhoz, hogy nyerjünk. Természetesen a legnagyobb nyereményt az öt eltalált szám jelenti, ami esetében több milliós nyereményeket várhat a szerencsés nyertes. Az ötöslottó számait szombat esténként húzzák ki, amit a Szerencse Szombat tv műsor kereteiben tekinthet meg a Duna TV-n.

Részt vehet az ötöslottó sorsoláson számhúzóként

A számokat olyan számhúzók húzhatják, akik a Szerencsejáték Zrt. oldalán pályáztak erre a lehetőségre, és azon a héten legalább 900 forint értékben vásároltak lottószelvényt. Összesen 25 számhúzó jelölt vehet részt a műsorban, akik közül az élő műsorban választják ki a számhúzót. Ő akár 1000000 forinttal is távozhat a műsorból, így érdemes jelentkezni a számhúzásra. A többiek 30000 forint vigaszdíjjal mehetnek haza.

Nyeremények és halmozódás

A nyeremények nagyságát a következő tényezők határozzák meg: Először is a beérkezett alapjátékok összegétől függ, de beleszámít az is, hogy maradt-e felhalmozódott összeg az előző hetekről, illetve hogy hányan találták el nyerő számot. 2003 novemberében volt a Szerencsejáték Zrt. eddigi legnagyobb ötös lottó nyereménye, ami 5 milliárd 92 milló 890 ezer 758 forint volt. Ami tekintve, hogy egy alapjáték összege 225 forint, igazán jövedelmezőnek tűnik. A szelvényen minél több mezőt töltenek ki, annyiszor kell szorozni ezt a számot, illetve ha öt héten keresztül szeretné megjátszani ugyanazokat a számokat, akkor ez még öttel szorzódik.

Lottójátékok
Sokan játszanak Ötös lottót, Hatos lottót és Skandit is

Hatoslottó szabályok és nyeremények

Talán a második legismertebb játék a hatos lottó. Ebben 45 számból kell hatot kiválasztani, ami valamivel nagyobb esélynek tűnik, mint az ötös lottó esetében. Viszont itt a játékosok csak 3 találattól nyernek pénzösszeget. Ahogy az ötös lottónál, úgy itt is lehetőség van számhúzóként bekerülni a játékba, természetesen hasonló módon, viszont itt legalább 1350 forint összegben kell hatos lottószelvényt vásárolni, hogy jelentkezhessen. Lényegében a hatos lottó nem sokban különbözik az ötöstől.

Ugyanúgy számolják ki a nyeremények összegét, ugyanúgy sorsolják ki a számhúzót. A hatos lottó sorsolást vasárnaponként tekinthetik meg az RTL klubbon. A hatos lottó egyik legnagyobb nyereménye 2008-ban volt, ami közel 3 milliárd forint értékben került a boldog nyerteshez.

Skandináv lottó játék

Ismert még a Skandináv lottó, ahol 35 számból hetet kell megjelölni. Itt gépi és kézi számhúzásra is sor kerül, és a szelvény tulajdonosa mindkét esetben nyerhet, ha legalább négy számot eltalált. Itt játszhatnak saját számokkal, de kérhetnek véletlenszerű, a gép által adott számokat is. A Skandináv lottó sorsolását a TV2-n tekinthetik meg szerda esténként. Ahogy az ötös lottó szelvény, úgy a hatos és a Skandináv alapjáték is 225 forintba kerül, így ez nem zavarhatja abban, hogy eldöntse, melyik játékot tartja szerencsésebbnek.

A nyeremények felvétele attól függ, hogy milyen összegben nyert valaki. 200000 forint alatti nyereményt kis nyereményként tartanak számon, amit minden előzetes nélkül akár készpénzben is felvehet a nyertes. A nagy összegű nyeremény 5 millió forintig tart, amit nyereményigénylés benyújtásával kezdeményezhet a legközelebbi Szerencsejáték Zrt. lottózóban. Ezt az összeget minden esetben átutalással kaphatja meg a nyertes. 40 millió forintig tartó összeg jelentős nyereménynek számít, amit szintén csak átutalással kaphatnak meg a szerencsések. A biztonságos átutalás részleteit a Szerencsejáték Zrt. honlapján megtalálható telefonszámon tudja lebonyolítani. Kiemelten nagy összegű nyeremény minden 40 milliónál nagyobb összeget magában foglal. Ezt ugyanazzal az eljárással tudja felvenni, mint a jelentős nyereményt. A nyertesnek további adófizetési kötelezettségei nincsenek a nyeremény után, mivel azok az SZJA törvény által befizetési kötelezettség összegének levonásával kerülnek kifizetésre.

Euromillions

A külföldön játszható lottók közül a magyar játékosok számára a legelérhetőbb az EuroMillions, ami nem korlátozódik egy országra. Összesen kilenc országban játsszák, amiben ugyan Magyarország nem tartozik bele, de a környező országokban lakó magyaroknak elérhetővé válhat, hiszen Ausztria, Belgium, Franciaország, Írország, Luxemburg, Portugália, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Királyság lakosai vehetnek részt a szerencsejátékban. Viszont az se keseredjen el, aki nem ezekben az országokban él, így akár Magyarországról is feladhatunk egy szelvényt az internetes felület segítségével.

A játékban 50 számból ötöt kell kiválasztanunk, illetve kettőt a szelvény alján található 11 szerencsecsillagból. Legkevesebbet a 2 találat fizeti, a legtöbbet pedig az 5 találat, 2 szerencsecsillag találattal. Három szelvény kitöltése 15 euróba kerül. Az EuroMillions Angliában fontban fizeti ki a nyerteseket, a világ többi részén azonban euróban. Az EuroMillions nem sokban különbözik a magyarországi ötös lottótól a szabályok tekintetében, így a kevés angol tudással rendelkezők is könnyedén eligazodhatnak közöttük. A legnagyobb nyeremények között akadt 190,000,000 eurós összeg is. Az Egyesült Királyságban a beérkező összeg mindössze 50 %-át kapja meg a nyertes. A többi jótékony célokra, adózásra, illetve az EuroMillionst létrehozó cég bevételeire megy el.

Lottósorsolások

Ahogy azt már fent említettem, az ötös lottó sorsolása az m1 csatornáján tekinthető meg szombaton, a Szerencse Szombat című műsor keretein belül, 18:30 és 19:30 között. A sorsolás alatt különböző magyar hírességek, énekesek, táncosok fellépését tekinthetik meg a nézők. A 25 jelöltből itt sorsolják ki a számhúzót, aki egy millió forintot nyer. Nemcsak az ötös lottó, de a Luxor és a Joker sorsolása is ebben a műsorban történik.

A hatos lottó sorsolását az RTL klubbon vasárnaponként, a Skandinávét pedig a TV2-n nézhetik meg szerda esténként. A lottósorsolások talán egyik legemlékezetesebb műsorvezetője Bay Éva volt, aki 1976 óta televíziózik. A lottósorsolások háziasszonyát fia, Marczali László váltotta le.