Beltéri ajtók fajtái és árai

CPL beltéri ajtó

Amikor bejárati, vagy beltéri ajtót szeretnénk, talán nem is tudjuk mennyi féle, fajta és színű közül lehet választani. Szebbnél szebb ajtók vannak, amik közül nagyon nehéz dönteni, hogy melyiket is vigyük haza., ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem az ár alapján kell választanunk akkor lehet, hogy ez még nehezít is bennünket. Mindezeken kívül beltéri ajtó választásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a gyártás akár több hetet/hónapot is igénybe vehet. Nézzünk néhány beltéri ajtót, melyhez segítségül nagyságrendileg árakat is mellékelünk:

Beltéri ajtók csoportosítása

Típusok

  • Átfogó tokos ajtó: amikor ajtót vásárolunk fontos néhány méretet tudnunk hozzá. A magasság és az szélességen kívül fontos még a fal vastagsága is. Ennél a típusnál ez az érték 10 – 14 cm között kell, hogy legyen. Amennyiben ennél kisebb a falcsonkunk, akkor a másik típusút kell választanunk, mivel ezt a fajtát nem lehet beépíteni.
  • Blokktokos beltéri ajtó: ezt a változatot akkor kell használnunk, ha vagy nincs falcsonkunk, vagy olyan kicsi, hogy az átfogó tokos ajtókat nem tudjuk beépíteni.

Azt, hogy merre nyíljon az ajtónk (jobbos vagy balos) azt úgy tudjuk meghatározni, hogy a pántolás jobb oldalon van-e vagy pedig a másikon.

CPL beltéri ajtó
CPL fóliás beltéri ajtó

Fajták

  • Dekor fóliás beltéri ajtó: ez a fajta gyorsan és egyszerűen szerelhető. A fólia rétegnek köszönhetően védelmi szerepe is van az ajtó számára, és könnyen tisztán tartható is. Hangálló és tűzálló funkciókkal rendelkezik. Árát tekintve 12.000,-Ft – tól már kapható.
  • CPL fóliás beltéri ajtó: ez egy magas szilárdságú fajta, ami karc, hő és vegyszer álló. A tokot szintén ezzel az anyaggal vonják be. Ezt már 37.000,- Ft-tól lehet kapni, de az ár emelkedésén az is nagyon sokat tud változtatni, hogy olyanok is vannak ebből amiben már üveg is található.
  • MDF beltéri ajtók: ez a fajta úgy készül, hogy a megőrölt faanyagot összevegyítik gyantával és így egy nagyon masszív anyagot képesek létrehozni, ami igen alkalmas akár ajtónak is. Élettartamát tekintve igen hosszú. 31.000,- Ft-ért már ezt is meg tudjuk vásárolni. Ennél a fajtánál is a festés és az üvegezés az, ami befolyásolja a végösszeget.
  • Tömör fenyő beltéri ajtó: ezeket lucfenyőből készítik, ezért nagy mértékben megőrizték a természet erejét. Nagyon könnyen javíthatóak a kisebb hibák, amik esetleg keletkezhetnek rajta. Már 26.000,- Ft – tól kaphatóak.
  • Üveg beltéri ajtó: akik szeretik a nagy és világos tereket azoknak ez a legmegfelelőbb fajta. Árát nézve mivel tömör fenyő az alap, ezért abból kell kiindulni, ami igen 60.000,- Ft felett van.

Bármelyik fajtát is válasszuk, érdemes előtte jól végiggondolni, hogy milyen is az adott szoba stílusa vagy színe. Azt is lényeges eldönteni, hogy küszöböt szeretnénk-e. Manapság igen elterjedt, hogy nem csináltatnak, mivel sokkal esztétikusabbnak néz ki, de ha mégis úgy döntünk, hogy szeretnénk, akkor már arra is van lehetőség, hogy azt is olyan anyagból kérjük, mint az ajtónkat.

Bejárati ajtók méretei

bejárati ajtó az, ami nélkülözhetetlen. Ezt használja legtöbbször az ember, itt jön be a hideg vagy éppen a meleg is, de ezt látja először az is, aki hozzánk eljön. Vásárlásánál fontos szempont még az is, hogy kertes házba keresünk, vagy éppen mondjuk lakóházba, ahol nincsen olyan nagy időjárási viszonyoknak kitéve.

Méretezésénél fontos még az építés előtt eldönteni, hogy milyen ajtót is szeretnénk. Hazánkban általánosságban az MSZ szerint vannak méretezve, viszont mivel igen elterjedtek már a külföldi cégek által gyártott ajtók is, amik pedig már a DIN szabvány szerint vannak szabva, vagyis az ajtólap mérete alapján.

Magyar Szabvány szerint: 75 x 210 - 90 x 210 - 100 x 210

DIN szabvány szerint: 76 x 213 - 88,5 x 213 - 101 x 213

Persze ha valaki egyedi méretű bejárati ajtót szeretne, akkor arra is van lehetőség, csak még a tervezés elején fontos a gyártás végett eldönteni azt.

Kétszárnyú bejárati ajtók

Az esetek többségében egyszárnyú ajtót szeretne az ember a bejárathoz. Viszont vannak olyan helyek is ahol ez kevésnek bizonyul, ilyenkor szükséges egy kétszárnyú ajtó. Ezek, akár a normál méretű társai, készülhetnek műanyagból, szárnyosztós műanyagból, fából illetve alumíniumból. Nyitási irányát nézve lehet kifelé vagy befelé, lehet üveges vagy üveg nélküli is. Mérete szerint a magassága alapján 200 cm – től 230 cm – ig, szélességét nézve viszont 120 cm – től 200 cm – ig van választék. Az ára elég nagy skálába tartozik, mert már van 100.000,- Ft – ért is, de létezik olyan is ami 150.000,- Ft.

Persze ennél a típusnál is, mint a többinél, lehet egyedi méretekkel rendelkező bejárati ajtót csináltatni, ha az adott cégnél van erre lehetőség.

Biztonsági ajtók

Ezek az ajtók általában acélból készülnek. A legjobb biztonsági ajtók MABISZ minősítéssel rendelkeznek és javarészt ORFK, BRFK ajánlással. Erre nagyon érdemes odafigyelni, mert sok „hamis” biztonsági ajtót is hirdetnek, de ezeknek nincs meg ez az okmányuk. Számos cégnél egyedi méret és igények alapján gyártják le, mivel előfordulhat, hogy valakinek speciális elvárásai is lesznek.

A biztonsági ajtókhoz szintén lehet burkolatot, színt esetleg üveget is választani, hogy minél esztétikusabbak és szebbek legyenek. Hő és hangszigeteltek, ezen a téren is megfelelnek a kívánt követelményeknek. A biztonsági ajtóknál fontos az áttörésvédelmi kategóriákra is odafigyelni. Ezeket, aszerint határozzák meg, hogy egy szakmailag és eszközökkel is tökéletesen felszerelt szakember folyamatos és zavartalan munkával végez különböző teszteléseket. Ami már igen jó időnek számít, az a 10 – 15 perc. Persze egy egyszerű betörő, aki valószínűleg nem fog rendelkezni minden olyan hasznos információval illetve zökkenőmentességgel, mint egy hozzáértő, neki ennél jóval több időre lesz szüksége.

A biztonsági ajtót úgy képzeljük el, hogy az ajtólapba kereszt és hosszanti irányba acélbordázatokat építenek be. A biztonságot még növeli, hogy a borítás alatt általában 1,5 mm-es acéllemezt helyeznek el. A keretbe általában 10 ponton záródnak. Ezek a típusú bejárati ajtók igen nagy védelmet nyújtanak a betörés ellen, viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy nincs olyan ajtó, amit ne lehetne betörni, ha nem is gyorsan, de idővel. sajnos aki be akar jutni valahova, az bizony be is fog menni.

Amikor rászánjuk magunkat, hogy lecseréljük az ajtóinkat, fontos a határozott elképzelés. mivel számtalan féle és fajta létezik, nagyon nehezen fogunk tudni dönteni, ami persze ahhoz is vezethet a végén, hogy későn jövünk rá, nem ezt kellett volna. Fontos, hogy kérjük ki szakember véleményét, akár csak az adott üzletben. ne felejtsük el, hogy az ajtókhoz a zárszerkezet és a kilincs is hozzá tartozik, amire szintén oda kell figyelni.