Autómentés: autómentő hívása és tréler bérlés

Autómentés a belvárosban

Általában amikor valami oknál fogva lerobban az autónk és nem tud tovább menni, akkor bizony el kell gondolkodni, hogy mihez is kezdjünk. Sokunk szerintem egyből valamelyik ismerősét hívja fel, hogy tud-e segíteni. Azonban van, hogy hiába jön el valaki esetleg, aki éppen ráér nem biztos, hogy hozzá tud járulni tudásával, hogy elinduljon a mi drága négykerekűnk. Elkezdhetjük bütykölgetni is, ami jobb esetben sikerrel járhat, de megeshet, hogy ez sem segít. Meg aztán vagyunk egy páran, akiknek hiába van jogosítványunk, nem feltétlenül tudjuk mitől is nem megy tovább az autónk. Több megoldás létezik ebben az esetben.

Hívhatjuk a már említett Sárga Angyalt a 188-as számon. Ők aránylag hamar kijönnek, felmérik a helyzetet és az előfordulhat, hogy be is tudják indítani a gépkocsinkat. Megeshet olyan is, amikor sajnos nem tudja megjavítani a magyar autóklub embere, viszont ilyenkor segíteni tud az autónk illetve mi magunk elszállításában, ami tegyük hozzá nem kis támogatás, hogy nem kell ezért valaki mást is kihívni.

Autómentő bérlés

Van azonban egy ennél kedvezőbb megoldás is, ha mi magunk bérelünk autómentőt. Ez a lehetőség azért jobb talán, mint az előbb említett alternatíva, mert jelentősen olcsóbb. Sokunknak sajnos nem mindegy, hogy ha már el kell szállítani az autónkat, akkor mennyibe is fog ez nekünk még kerülni. Talán nem kevés pénzt kell még arra is költeni, hogy megjavíttassuk. Persze ezt a lehetőséget akkor tudjuk csak igénybe venni, ha van rá mód, hogy az autónkat ott tudjuk hagyni ahol éppen lerobbantunk és értünk tud jönni valaki, aki elvisz ahhoz a céghez, ahol ki tudjuk bérelni az autómentőt.

A másik fontos szempont, hogy ezt a megoldást választani tudjuk, az az, hogy ha mi nem is, de legyen valaki, aki tudja kezelni a gépkocsink elszállításában részt vevő járművet. Ezeket az autómentőket akár pár órára is ki tudjuk bérelni, de egy egész nap is a rendelkezésünkre állhat, hogy elvégezzük a mentési feladatot. Amit nagyon fontos még tudni erről, hogy elég már egy B kategóriás jogosítvány is ezeknek a bérléséhez, valamint, hogy minden tartozékot a rendelkezésünkre bocsájtanak, amire szükségünk lehet az autónk kiszabadításához.

Mivel számos cég létezik, már akik autómentő bérbeadásával foglalkoznak, ezért érdemes elsőnek a tudakozót felhívni, hogy az adott helyzetünkhöz képest hol van a legközelebbi, ahol sikerrel járhatunk ez ügyben.

Autómentő cégek az egész országban működnek

Bármerre járunk az országban fontos tudnunk, hogy melyik nagyvárosokban vannak autómentő cégek, akiket ha szükség van rájuk, hívni is tudunk. Úgy gondolom, hogy nem árt az embernek egy kisebb noteszt alkalmaznia ezekre az esetekre is, amibe a fontosabb címek és elérhetőségek benne vannak, mert ugyebár nem rögzítünk minden telefonszámot a készülékünkbe. Persze a mai világ nagy „slágere” az okostelefon már mindent tud, de sajnos nem telik mindenkinek ilyen készülékekre és most elsősorban akkor nekik kedveznénk egy kis segítséggel, ha lerobbanna vagy összetörne az autójuk.

A könnyebbség kedvéért nézzük országrészek szerint osztva:

  • Budapest és környéke (Vác, Budaörs, Dány, Tatabánya, Dabas, Érd, Pilisszentiván, Budakeszi, Pákozd, Biatorbágy, Szentendre, Oroszlány, Üröm)
  • Dél-Kelet Magyarország (Szolnok, Baja, Békéscsaba, Tiszafüred, Kiskunfélegyháza, Karcag, Hódmezővásárhely, Szeged, Solt, Kecskemét, Makó, Gyula, Dunaföldvár, Békés, Berettyóújfalu, Tószeg, Újhartyán)
  • Dél-Nyugat Magyarország (Pécs, Szigetvár, Székesfehérvár, Keszthely, Marcali, Hévíz, Körmend, Zalaegerszeg, Nagyrécse, Káptalantóti, Körmend, Balatonfüred, Lenti, Fonyód, Zalabaksa, Hosszúhetény, Sormás, Mohács, Balatonboglár)
  • Észak-Kelet Magyarország (Füzesabony, Dormánd, Miskolc, Abasár, Nyíregyháza, Tiszafüred, Eger, Fehérgyarmat, Kisvárda, Salgótarján, Debrecen, Mezőkeresztes, Vácduka, Nyírpazony, Veresegyháza, Hatvan, Püspökladány, Gyöngyös, Pákozd)
  • Észak-Nyugat Magyarország (Székesfehérvár, Keszthely, Komárom, Marcali, Ádánd, Hévíz, Dorog, Karcag, Alsóörs, Szombathely, Körmend, Zalaegerszeg, Sárvár, Tatabánya, Pápa, Ajka, Fonyód, Lenti, Sopron, Biatorbágy)

Néhány nagyobb városban, mint például Budapesten vagy Szolnokon nem csak egy autómentő cég létezik, hanem akár 2-3 vagy több is, akik közül lehet választani. Pár fontos gondolatot érdemes észben tartani, ha autómentőt kell hívni. Nagyon sok mindenre érdemes odafigyelni.

Autóelszállítás Budapesten
Autóelszállítás Budapesten

Sok esetben, amikor lerobban az autónk akár az autópályán vagy az országúton előbb utóbb megjelennek olyan autómentők, akik hallották vagy látták éppen, hogy működésképtelen az autónk. Ilyenkor általában azt mondják, hogy őket az Autópálya Rendőrség küldte, az Assistance vagy éppen meg akar győzni minket, hogy itt meg fognak büntetni, ha sokáig maradunk és ezért inkább jobban járunk ha velük vitetjük el magunkat. Viszont olyan is megeshet, hogy azt mondja, attól a cégtől van akire mi éppen várunk csak ők órák múlva jönnek. Ezekben az esetekben érdemes visszakérdezni és pár adatot egyeztetni vele, mint például adja meg a nevét annak, aki küldte, vagy egy telefonszámot kérjünk.

Azt még jó tudni, hogy az Autópálya Rendőrség csak központon keresztül kér autómentőt, így ha felhívjuk őket, valaki biztos tudni fogja, hogy valóban történt-e ilyen. Ha az Assistace akit hívtunk ott viszont megadják az érkező autó rendszámát, így máris be tudjuk azonosítani, hogy valóban onnan jött-e. Sajnos számos módon megpróbálják átverni az embert, így érdemes résen lennünk. Nem elvetendő részlet az is, hogy az autónkat csak engedéllyel működő szervizbe engedjük elszállítani, mert a többi helyen nem kapunk garanciát az alkatrészekre vagy bármilyen munkára. Mielőtt elvitetjük az autónkat, tisztázzuk az árakat is, mert nagy meglepetés érhet, ha például csak a kilométer díjra kérdezünk rá és az alapdíjjal nem is vagyunk tisztában. Az a legbiztosabb, ha a számla végösszegét is tudjuk, valamint ebből részleteset kérünk.

Sajnos ilyen esetekben, amikor amúgy is ideges az ember nagyon nehéz mindenre odafigyelni, de meg kell próbálni tiszta fejjel átgondolni, hogy honnan is kérünk segítséget, mert valóban nem mindegy.

Autómentés külföldön

Szerencsére ma már nem kell megijedni ha az országhatáron kívül rekedünk a lerobbant autónkkal. Nagyon sok cég belföldön és külföldön egyaránt a rendelkezésünkre áll a nap 24 órájában. Fontos előre tisztázni az adott szállító céggel, hogy az autópálya díjak benne vannak-e az árban, és ha nem, akkor milyen összeggel kell még számolnunk. Lényeges azt is szem előtt tartani, hogy ha nagyobb összegről lesz szó, akkor írásban is rögzítsük a megbeszélteket, így el tudjuk kerülni az esetleges félreértéseket a végén.

Kamionmentés

Amennyiben fuvarozással foglalkozunk, és a kamionunkkal történik valami az utakon, akkor sem kell kétségbeesni. Akár csak a személygépkocsinkat, úgy ezt a járművet is sikeresen ki tudják menteni talán, lehet azt mondani, hogy bárhonnan és bármikor. Szerencsére ezekre az esetekre is megvannak már a megfelelő szakemberek és cégek, akiket ha a szükség úgy adja, el tudunk érni.

Van néhány fontos dolog, amit mielőtt elindulunk otthonról érdemes átnézni előbb. Ilyen például, hogy megfelelő mennyiségű üzemanyag álljon a rendelkezésünkre, nézzük meg az izzókészletünket, ellenőrizzük a lámpákat, a légkondi ventillátorait, ha az akkumulátorunk több mint két éves, érdemes szakemberrel megnézetni és szükség esetén feltöltetni. Lényeges dolog lehet még fékfolyadék forráspontjának megvizsgáltatása is, valamint az egészségügyi csomag ellenőrzése. Legyen nálunk az elakadásjelző háromszög is, vagy nézzük meg a pótkereket is. Sokszor nagy segítség lehet, ha van nálunk zseblámpa és kesztyű is, valamint tegyünk be elég folyadékot magunknak, és ami még nagyon nélkülözhetetlen az egy térkép. Mindezeken túl talán a legfontosabb arra odafigyelni, hogy soha ne induljunk el fáradtan, mert abból nagyon nagy baj lehet. Ne kávéval vagy energiaitallal tartsuk ébren magunkat, hanem inkább pihenjünk egy pár órát indulás előtt, mert talán ezen múlhat a mi életünk is.