Milyen téli gumit vegyek - hangzik el a gyakori kérdés

Elfagyott szélvédő
Jön a tél - készítse fel autóját téli gumival

Ugyan az időjárás meghazudtolja a naptárban látott hónapot, de előbb vagy utóbb biztosan megérkeznek a komoly mínuszok. Minden évben felhívják a szakemberek az autósok figyelmét a gumicsere fontosságára. Még mindig levonható azonban az a tapasztalat, hogy a legtöbben az utolsó percre hagyják a teendőt. Nem csak a szervizekben kígyózó sorok elkerülése érdekében fontos azonban az évszakváltáskor aktuálissá váló téli gumi felszereltetésére időben odafigyelni.

Nyári és téli gumi szettek

A hideg aszfalton egészen másként viselkedik a nyári szett, ezért amikor a hőmérséklet tartósan is hét fok alá csökken, már mindenképpen célszerű annak cseréjéről gondoskodni. A garázsban tárolt tavalyi gumikat azonban feltétlenül nézzük át, és ha a profilmélység, vagy a felület nem megfelelő, akkor ajánlott az új beszerzése mellett letenni a voksot.

Ma már rendelhetünk webáruházból, de akár személyesen is beszerezhetjük a kiszemelt márkát. A használt gumivásárlásról megoszlanak a vélemények, de abban a legtöbb szakember is egyetért, hogy ha megbízható forrásból vásárolunk, akkor akár a használt verzió is több évig kiválóan funkcionálhat.

Mikor kell téli gumira váltani

Amit elsőként ellenőrizni kell, az nem más, mint a profilmélység. Amint a 4 mm-es kritikus kopáshoz közelít az abroncs, célszerű az lecserélni. Tudta, hogy kopott téli gumival nedves körülmények között akár négyszeres is lehet a féktávolság? Kerülje el a balesetveszélyes közlekedési helyzeteket és készüljön fel időben a télre!

Akár tapasztalt autósok számára is problémát jelenthet a megfelelő márka kiválasztása. Mindenki másra esküszik, s legtöbbször saját tapasztalataink alapján választjuk egyik vagy másik márkát.

De mi a helyzet akkor, ha eddig még nem sikerült olyat találni, mely minden szempontból megfelelt volna ízlésünknek?

A nedves és a száraz utakon való teljesítmény legalább olyan lényeges, mint a menetzaj, vagy például a fogyasztás. A listavezető helyein elhelyezkedő márkákkal biztosan nem lőhetünk mellé, de a középmezőnyben végzettek is remek választások lehetnek, ha egy-két szempont kapcsán hajlandóak vagyunk kompromisszumot kötni. A legújabb téli gumi teszt a Gumidirekten érhető el kezdő és tapasztalt autósok számára is.

Tippek télire

Nagyon fontos, hogy autónkat ne csak a gumicsere kapcsán készítsük fel a télre, hanem egyéb területekre is helyezzünk hangsúlyt. A téli ablakmosó használata éppen olyan lényeges, mint az akkumulátor ellenőrzése, esetlegesen aktuálissá váló cseréje, vagy a jégoldó spray beszerzése.

Sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha rendszeresen odafigyelünk az autó hibaüzeneteire és nem várjuk meg a következő hónapot a javíttatással. Az eleinte elhanyagolhatónak tűnő problémák egy idő után komolyabbakká nőhetik ki magukat a velük járó tetemes javíttatási költségekkel együtt. Akár a gumicsere alkalmával is praktikus lehet átnézetni az autó fő rendszereit, megelőzve a későbbi hibákat ezzel.